M. Szebeni Géza: A Mindszenty ügyek 2.

Kétesztendei szünet után kisebb intermezzo törte meg a bíboros körüli csendet.1 A Politikai Bizottság 1967. szeptember 12-i ülése foglalkozott König bíboros, bécsi érsek Mindszenty bíborosnál tett rendszeres látogatásaink a kérdésével. Az előterjesztés szerint 1963 óta König bíboros öt ízben látogatta meg Mindszenty bíborost a budapesti amerikai külképviseleten. Látogatásának bevallott célja az volt, hogy „tájékoztassa Mindszentyt a második vatikáni zsinat munkájáról, átadja a határozatokat és a pápa alkalmi ajándékait.”

A magyar hivatalos érdeklődésre vatikáni hivatalos helyről közölték, hogy nem vatikáni megbízásként látogatja Mindszenty bíborost, König látogatása magánjellegűnek tekinthető.

Az előterjesztésben kifejtették, hogy König bécsi érsek Mindszenty bíborosnál tett látogatásai zavart keltenek a magyar katolikus egyház vezetői, a papok és a hívő tömegek között. E látogatások célja nem más, mint a közvélemény figyelmének a felcsigázása, Mindszenty fontosságának a hangsúlyozása. A dokumentumban foglaltak szerint a magyar katolikus főpapokat sérti, hogy König bíboros budapesti látogatásai során a püspöki kar tagjai közül senkit nem keres fel, mintha a magyar egyházat az ő számára egyedül Mindszenty bíboros képviselné. Több magyar püspök közölte, hogy a közeljövőben személyesen is tiltakoznak Könignél a sértő magatartás miatt. A legutóbbi látogatása során a Kathpress közölte, hogy König bíboros még az eddigieknél is gyakrabban fogja látogatni Mindszenty bíborost.

* * *

A tanulmány további szövege teljes terjedelmében letölthető PDF formátumban:

Letöltés


Vissza

 
Szemle


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2019. január 20. vasárnap, Fábián és Sebestyén napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2019.01.14. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Január  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
 
   

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere