Mindszenty emlékév, megemlékezések Veszprémben


Péntek este az Érsekség új Kommunikációs és Turisztikai központjában, a Szaléziánumban kezdődött az ünnepségsorozat, amely Mindszenty veszprémi püspökké kinevezésének időpontjához, (1944. március 5.) kapcsolódik. A 120 éve született bíboros, hercegprímás koncepciós perét elevenítette fel Dr. Kahler Frigyes.

Az este befejezéseként levetítésre került Koltay Gábor dokumentumfilmje, a “Fehér vértanú-Mindszenty”.

A Szaléziánum folyosóján Mindszenty veszprémi működéséhez köthető emlékek mellett Várnai Péter c. prépost, esperes, plébános által összeállított kiállítás anyaga is megtekinthető.

Az ünnepi megemlékezések legfontosabb része volt a Szent Mihály Bazilikában bemutatott szentmise, amelyet Márfi Gyula érsek a főegyházmegye és a Kaposvári Egyházmegye nagy számban megjelent papjaival együtt mutatott be. Prédikációjában a főpásztor méltatta boldog életű elődje kiemelkedő szerepét, amelyet a magyar egyházért és a magyar népért végzett, még a fogság idején is.

A megemlékezések folytatódnak a nap folyamán a Szaléziánumban, ahol délután a főegyházmegye iskolásai erednek “Mindszenty nyomába”, egy ismeretszerzős vetélkedő keretében.

Este pedig egy másik magyar mártírra, gróf Esterházy Jánosra emlékeznek, Molnár Imre előadásával, valamint az “Üldözöttek védelmében”c. róla szóló film levetítésével.

P.J.            

(Nagyításhoz kattintson a képekre!)

(Forrás: Veszprémiérsekség.hu)


Vissza

 
Hír


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2020. március 31. kedd, Árpád napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2019.07.31. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Március  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
      
  8
22
30     

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere