Földrengés és a hit - Mindszenty rendületlenül

1972. áprilisának egyik verőfényes napján találkoztam először Mindszenty bíboros prímással a bécsi Pázmáneumban. Abban az időben Svájcban éltem és a Genfi Magyar Katolikus Egyházközség elnöke voltam.

1971. októberében, miután megtudtam, hogy a bíboros a bécsi Pázmáneumba költözött, eldöntöttem, hogy mihelyt lehetséges lesz, meglátogatom és beszélek vele a külföldre menekült magyarság életkörülményeiről, gondjairól és meghívom Svájcba.

Cey-Bert Róbert

Cey-Bert Róbert

Szerencsére ismertem Ikvay László atyát, aki akkor Mindszenty titkára volt. Ikvay atya elintézte, hogy a bíboros fogadjon. Bécsbe repültem és felkerestem a magyar katolikus egyház legmagasabb méltóságát. Mély benyomást tett rám, sugárzott belőle az istenhitből táplálkozó lelkierő, a világi dolgokon felülemelkedő tisztánlátás.

Először a családomról tett fel kérdéseket. Nagyon értékelte, amikor elmondtam, hogy annak ellenére, hogy a feleségem francia, a 6 éves kislányom és a 4 éves fiam kitűnően beszéltek magyarul.

- A hazától elszakadt magyar családoknak szent kötelessége, hogy istenhitre és hazaszeretetre neveljék a gyermekeket és megtanítsák őket magyarul beszélni, még akkor is, ha az egyik fél magyar, a másik pedig nem – mondta meggyőződéssel.

Jó egy órát beszélgettünk. Nagy örömömre Mindszenty meghívott a másnapi vasárnapi mise után sorra kerülő születésnapi fogadásra. A bíboros a 80. születésnapját ünnepelte.

A fogadáson körülbelül harmincan gyűltünk össze a bíboros nappalijában. A Bécsi Magyar Katolikus Egyházközség elnöke rövid beszédben köszöntötte az ünnepeltet és egy művészien kivitelezett aranykelyhet ajándékozott neki. Mindszenty megköszönte a becses ajándékot és válaszában a modern világ anyagi értékeket bálványozó, lelki értéket romba döntő felfogásáról kezdett beszélni.

- Hit nélkül eltávolodunk az emberi közösséget megerősítő családszeretettől és hazaszeretettől. Az istenhit az emberi lelket szilárd alapokra helyezi. Istenhit nélkül az ember meggyengül és minden összeomlik körülötte…

Egy nagy erejű földrengés szakította félbe a bíboros prímás beszédét. Az ablak közelében álltam és megdöbbenve vettem észre, hogy a szemközti ház kéménye nagy robajjal ledőlt, mozgott a parketta a lábam alatt és a bíboros feje felett vészesen lengett a csillár. Kitört a pánik az ünneplök között. Sikoltoztak a nők és a gyerekek, mindenki menekülni próbált.

- Az ajtófélfák alá menjetek – üvöltötte valaki kétségbeesetten.

Végigfutott a halálfélelem jéghideg lehelete a fejbőröm alatt, vártam, hogy rám szakad a mennyezet. Egyedül a bíboros maradt derűsen nyugodt. Arca a hitet és a belső lelki nyugalmat sugározta, mintha azt mondta volna, hogy „mit féltek ti kishitűek”. Eldöntöttem, hogy nem menekülök, maradok. Ha Mindszenty nem fél és marad, akkor nekem miért kellene félni és elfutni?

A bíboros elmosolyodott, amikor látta, hogy mellette maradok.

- Nemsokára vége lesz – mondta meggyőződéssel.

Valóban a földrengésnek 10-12 másodperc után vége lett. Lassan visszaszállingóztak a halálra rémült emberek. A bíboros, mintha mi sem történt volna, folytatta megszakított beszédét.

- Látjátok, ez a földrengés azt mutatja, hogyha meggyengül az istenhitünk és beleesünk a modern világ anyagi csapdájába, akkor elveszítjük azt a szilárd pontot, amelyre támaszkodhatunk, megrendülünk lelkileg, pánikba esünk, és úgy érezzük, hogy a világ összeomlik köröttünk.

Ez a nyugodt, félelmet nem ismerő, istenhitet sugárzó magatartás Mindszenty bíboros prímás lélekerejének csodálatos megnyilvánulása volt. Erre csak az igazi szentéletű ember képes.

Cey-Bert Róbert                     


Vissza

 
Hír


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2018. április 22. vasárnap, Csilla és Noémi napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2016.12.12. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Április  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere