Mindszentyre emlékeztek

Hagyományos ünnepségén emlékezett szerdán a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön Mindszenty bíborosra, aki 1944. december 22-én került a sopronkőhidai fegyházba 26 pappal és kispappal együtt, a háború utolsó karácsonyát is ott töltötte.

(Nagyításhoz kattintson a képre!)

Az intézetben minden esztendőben szentmisével, előadásokkal és a börtön falán elhelyezett emléktábla koszorúzásával adóznak a karizmatikus egyházi vezető emléke előtt.

A koszorúzáson Dr. Horváth Béla a Mindszenty Társaság tagja mondott ünnepi beszédet:

Kedves Emlékezők!

Tisztelt Mindszenty József tisztelők!

Itt állunk 2016-ban Mindszenty bíboros emléktáblájánál a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön épületénél, 41 évvel halála után, s feltehetjük a kérdést: tudunk-e még újat mondani a hercegprímásról? Válaszunk egyértelmű: Igen, tudunk!

Mert az emberiség változik, eszmék jönnek és mennek, a világ nagy régiói forronganak, politikai kurzusok váltják egymást, de Mindszenty József állócsillag, erkölcsi sziklakő marad. Személye ma is iránytű.

„Mindennapjainkat sóként átható, sorsunkat mécsesként megvilágító emberekre minden időkben nagy szükségünk van” – írta korábban Orbán Viktor miniszterelnök úr egy élő egyházi személy kitüntetésére.

Milyen időket is élünk? A II. évezred végén az egyház újra a vértanúk egyháza lett. Túl vagyunk a XX. századon, amikor két emberiségellenes ideológia, a nácizmus és a kommunizmus szedte milliós – köztük keresztény emberek –  áldozatait.

És napjainkban? Rá kell döbbennünk, hogy a vértanúság korszaka még nem ért véget! Csupán formái változtak meg: a keresztényeket ma már nem totalitárius diktatúrák üldözik, hanem egy új világjelenség. A globalizált, liberális világ egyfajta széles körű, határokon átívelő polgárháborúként sújtja a keresztényeket, hívő férfiakat, nőket és gyermekeket. A keresztények tehát továbbra is vértanúságot szenvednek – láthatjuk nap, mint nap a televízió híradásaiban.

S ha ebben a felfordult, vértanúságot követelő világban tekintünk Mindszenty bíborosra, akkor feltehetjük a kérdést:

Milyen mécses volt Mindszenty József hercegprímás, milyen volt életútja, mi volt életelve?

Válaszunk, Péter apostol szavaival: „Inkább kell engedelmeskedni Istennek, mint az embereknek” – Ez az alapvetés 2000 éves, ez volt az alfa és az omega a bíboros számára. S érvényes számunkra is.

,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.

Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak és üldöznek benneteket

és hazudozva minden rosszat rátok fognak énmiattam” – olvashatjuk Máté evangéliumában (Máté 5, 10-11).

Mindszenty József nem érezte magát áldozatnak, hanem az üldöztetések által kitüntetettnek, mint ahogyan ezt Szent Pál írja: „Nektek az a kegyelem (vagyis kitüntetés) jutott, hogy ne csak higgyetek Krisztusban, hanem szenvedjetek is érte”.

Befejezésül elmondhatom: Mindszenty József tanúságtevő élete ékes bizonyíték Jézus szavainak beteljesülésére. A bíboros, akiről Szent II. János Pál pápa így írt: „Magasztos erények példáját adta a katolikus világnak. Egy nagy lelkipásztor méltóságával hordozta a fejére helyezett töviskoronát.”

Ám Mindszenty hercegprímás napjaink hőse is lenne, mert ő nem a globalizmus, a liberálisok Istent tagadó világának, Európa keresztény gyökereit megtagadó percpolitikusok  úgynevezett „politikailag korrekt” stílusában mondta ki a 2000 éves igazságokat, hanem nevén nevezte a dolgokat. Védte a keresztény hitet, a római katolikus egyházat, a magyar nemzetet s a család intézményét.

Napjainkban sok-sok Mindszenty Józsefre lenne szükség!

Köszönöm figyelmüket.

(Forrás: Kisalföld.hu)


Vissza

 
Hír


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2019. február 20. szerda, Aladár és Álmos napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2019.01.14. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Február  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    
   

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere