35. hét

ISKOLA

Az iskola az erény és tudomány hajléka. Ha az erényt nem tanítják benne, a tudományától is ments meg, Uram, minket!

(Szentgotthárd, 1947. május 4.; Mindszenty Okmánytár, második kötet, Mindszenty harca, München 1957, Sajtó alá rendezte: Vecsey József 279. o.)

 

34. hét

CSALÁD

…az az igazi család, ahol a szülők a Teremtő Isten munkatársainak tekintik magukat és a Teremtő szándéka szerint nem emelnek gyilkos kezet se előre, se közben, semmikor sem a fakadó élet ellen.

(Regensburg, 1970. október 13.; Magyarországi Mindszenty Alapítvány Levéltára 052/a sz. d.)

 

33. hét

SZENT ISTVÁN

Imádsága és erényélete tette őt naggyá. Igazságos volt alattvalóival, alázatos Istennel szemben, szigorú a bűnhöz, könyörülő az üldözötthöz, özvegyhez, árvához, szegényhez. Erős a bal-sorsban, szerény a szerencsében.

(Budapest, 1947. augusztus 20.; Mindszenty Okmánytár, második kötet, Mindszenty harca, München 1957, Sajtó alá rendezte: Vecsey József 212. o.)

 

32. hét

MÁRIA

Csodálatos fonala a magyar történelemnek a Mária-tisztelet. Ahogy a Duna kiemelkedik vízhálózatunkból, úgy emelkedik ki szélességével és mélységével a Mária-tisztelet a történelmünket átjáró sok egyéb szellemi, lelki folyamból.

(Máriagyűd, 1948. június 6.; Mindszenty Okmánytár, harmadik kötet, Mindszenty áldozata, München 1957, Sajtó alá rendezte: Vecsey József 215. o.)

 

31. hét

VALLÁSOSSÁG

A vallásosság igazság Isten előtt és emberek előtt, és ahhoz semmiféle alakoskodás, semmiféle – a magyar nyelv szerint véve – kevélykedés nem kapcsolódhatik.

(Pázmáneum, 1972. november 5.; Magyarországi Mindszenty Alapítvány Levéltára 052/b sz. d.)

 

30. hét

SEMLEGESSÉG

Csak tapasztalatlan és a történelemben járatlan értelmiségi ember képzelheti, hogy lehetséges az ún. semlegesség álláspontjára helyezkednünk a közélet lényeges kérdéseiben.

(Mindszenty József: Emlékirataim 164. o.)

 

29. hét

OLTÁRISZENTSÉG

Krisztus az Oltáriszentségben minden kegyelem forrása, minden anyag fölé emelő életszentség példaképe, szőlőtő, sok gyümölcs, élővíz forrása. Szőlő-vesszők vagyunk, az ő nedvkeringéséből élünk. Ő gyengíti a rosszat és erősíti a jót.

(Budafok, 1947. május 11.; Mindszenty Okmánytár, második kötet, Mindszenty harca, München 1957, Sajtó alá rendezte: Vecsey József 293. o.)

 

28. hét

ISTEN

Jó volna, ha a mai világ is föltenné ezt a kérdést: Hogyan tetszhetnék Istennek? Sajnos ez a kérdés ritkán hangzik el nyilvánosan is, és a lélek rejtekében is.

(Pázmáneum, 1973. augusztus 5.; Magyarországi Mindszenty Alapítvány Levéltára 052/b sz. d.)

 

27. hét

EGYHÁZ

Édesanyai vonás az is az Egyházon, hogy amint az egyszerű mosónő az édesanya lelki fölényével és méltóságával mondhatja meg magasra cseperedett fiának is, hogy mi a helyes és mi nem, azonképpen az Egyház is, akármilyen magas polcra vergődött neveltjének is megmondhatja, hogy mennyire egyezik az ő törekvése az erkölcsi törvényekkel, vagy mennyiben helyezkedik azokkal szembe.

(Vác, 1946. április 28.; Mindszenty Okmánytár, első kötet, Mindszenty tanítása, München 1957, Sajtó alá rendezte: Vecsey József 146. o.)

 

26. hét

DEMOKRÁCIA

Ha a kisebbség erőlteti rá akaratát a többségre, ez nem demokrácia, hanem egészen más valami.

(1948. május 23. pásztorlevél; Mindszenty Okmánytár, harmadik kötet, Mindszenty áldozata, München 1957, Sajtó alá rendezte: Vecsey József 160. o.)

 
Oldal 6 / 35
Gondolat


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2018. augusztus 18. szombat, Ilona napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2018.07.30. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Augusztus  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    3
  6  7
  

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere