Megemlékezés Csehimindszenten

Mindszenty József születésének közelgő évfordulója alkalmából 2010. március 21-én, vasárnap 16 órakor szülőfalujában, a Vas megyei Csehimindszenten tartott megemlékezést a Mindszenty Társaság. A megemlékezésen átadtuk Mindszenty József bíboros-hercegprímás tiszteletére alapított Mindszenty Emlékérmet Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspöknek és Semjén Zsolt országgyűlési képviselőnek, a KDNP elnökének.

Az egyházi díjazott Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Magyar Katolikus Rádió (MKR) vezérigazgatója, akiről Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság elnöke laudációjában úgy fogalmazott; „erkölcsi megújulás nélkül a nemzet nem fog talpra állni, anélkül hiábavaló minden erőfeszítés a gazdaságban, a politikában és a szociális élet területén. A politikus szerint az erkölcsi megújulásnak három alappillére van: a templom, a hit és a média világa. Mint mondta, Spányi Antal munkásságában együtt él mindhárom terület; a rádió működtetésében, egyházi, püspöki tevékenységével szervesen kapcsolódik Mindszenty bíboros szellemiségéhez.”

Világi díjjal ismerték el Semjén Zsolt országgyűlési képviselő, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnökének egyházi és teológiai területen végzett tevékenységét. Semjén Zsolt munkásságát V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Vasvár polgármestere méltatta. Semjén Zsolt elmondta, hogy „az évek során igyekezett mindent megtenni Mindszenty József boldoggá avatásáért. Nézete szerint a bíboros emlékének a tudatosítása spirituálisan is fontos; Mindszenty a hazához és az egyházhoz való hűség szimbóluma. Úgy vélte, politikai öröksége mindig aktuális, Mindszenty József ugyanis annak a keresztény politikának a megtestesítője, amely az emberi jogok és Szent István öröksége nevében tudott ellene mondani mind a szélsőjobboldali, mind a szélsőbaloldali törekvéseknek.”

A Mindsztenty Társaság kutatói ösztöndíját Czene-Polgár Viktória történész-levéltáros (Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára) vehette át, aki a következő témában nyújtott be kutatói pályázatot: „Mindszenty József emigrációban töltött évei az állambiztonsági munka tükrében.”

Az Emlékérmek és a kutatói ösztöndíj átadása után közösen imádkoztunk Mindszenty József boldoggá avatásáért, majd megkoszorúztuk Mindszenty József szobrát, melyet születésének 100. évfordulóján, 1992-ben állítottak Csehimindszenten.

Vissza

 
Archívum


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina és Kende napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2019.07.31. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Szeptember  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
 
    

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere