Franc Rodé bíboros homíliája Mindszenty József halálának 35. évfordulóján

A római magyarok május 6-án Mindszenty József bíboros halálának 35. évfordulójára emlékeztek. Az ünnepi szentmisére a hercegprímás egykori címtemplomában, a Santo Stefano Rotondo bazilikában került sor, melyen Franc Rodé bíboros mondott beszédet.

A Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregációjának prefektusa, Rodé bíboros, homíliájában hangsúlyozta: az evangéliumi szavai e szentmise középpontjába visznek bennünket, amikor Isten Szolgája, Mindszenty József bíboros halálának, vagyis égi születésének 35. évfordulójára emlékezünk. Rodé bíboros a következő szavakkal jellemezte Mindszenty József bíboros hercegprímás életszentségét: „önátadás, a szeretet és a kereszt, lángoló szeretet Krisztus és az egyház, Isten népe és Magyarország iránt, az evangéliumért, a szabadságért, minden ember méltóságáért”.

Az ünnepi szertartáson, a jelenlévők hálájukat fejezik ki Mindszenty bíborosnak, aki – II. János Pál szavai szerint – jelképe mindannak, amit a magyar helyi egyház és a nemzet 1945-től fogva megtapasztalt.

Mindszenty Isten Fiának szeretetét, a keresztre feszített szeretetet szemlélte, amely egészen a halálig, a kereszthalálig elmegy. Magyarország prímása életét adta gyermekeiért, hűséges maradt mindig hitéhez és hazájához – mondta Rodé bíboros. Magára vette ezt az igát és elkötelezte magát, hogy mindig csatlakozzon az Atya akaratához, akkor is, amikor ez azt jelentette, hogy személyesen fel kellett mennie a Kálvária-dombra – fogalmazott Rodé bíboros; majd II. János Pál szavait idézte, abból a levélből, amelyet 1990. február 6-án intézett Paskai László bíboroshoz, Esztergom akkori érsekéhez: „Esztergom rendíthetetlen bíborosa a legkiválóbb erényekről tett tanúságot a katolikus család számára. Egy nagy lelkipásztor méltóságával viselte a töviskoronát, amelyet fejére helyeztek. Az egyház nemes alakjára emlékezünk benne, aki hosszú éveken át imádkozott és szenvedett népéért”.

Mindszenty bíboros egész életét az egyház szabadságáért való küzdelemnek szentelte, harcolva a XX. század totalitarizmusai, a nácizmus és a kommunizmus ellen – fogalmazott Franc Rodé. Tudatában volt, hogy ehhez az Úrral való szüntelen egységéből merített erőt. Papi, majd püspöki hivatásának kezdetétől fogva pontos, határozott, világos terve volt mind saját életére vonatkozóan, mind pedig azt az elkötelezettséget illetően, amelyet, mint Isten népének Főpásztora és Mestere teljesített.

Rodé bíboros Mindszenty József 1945. október 7-én elhangzott székfoglaló beszédét idézte: „Akarok jó pásztor lenni, aki, ha kell, életét adja juhaiért, Egyházáért, hazájáért... Akarok lenni népem lelkiismerete, hivatott ébresztőként kopogtatok lelketek ajtaján, a föltetsző tévelyek ellenében az örök igazságokat közvetítem népemnek és nemzetemnek." Ezt a püspöki programját kitartóan és önmegtagadással teljesítette: sajátos módon részt vett a húsvéti misztériumban: „..aki gyűlöli életét e világon, megmenti azt az örökéletre” (Jn 12,25)

A nagy lelkipásztorok, szentek, vértanúk, ismert és elfeledett férfiak és nők alakjai, akik az elmúlt évszázadban tanúságot tettek hitükről, egészen vérük ontásáig, azt bizonyítják, hogy Isten szeretetében maradva, a földbe hullott mag nem hal el, hanem sok gyümölcsöt terem. Számunkra, az egész keresztény nép számára olyan tévedhetetlen fény, amely mindig ébren tartja a reményt –. hangsúlyozta Franc Rodé. Mint ahogy Mindszenty József bíboros is olyan „láng volt, amely fényesen ragyogott” – mondta róla VI. Pál pápa 1975. május 7-én, halálát követő napon.

Isten szolgája Mindszenty József bíboros, Szent István, a magyarok védőszentje és Mária, a Magyarok Nagyasszonya közbenjárására kérjük az egy és oszthatatlan Szentháromságot, hogy maradjunk meg Isten örömében. Legyünk fény, amely világít, ne féljünk a zaklatástól vagy az elnyomástól. Szeressük az egyházat és a Szentatyát, tiszta és nemes szeretettel, készen állva, hogy bárkinek tanúságot tegyünk hitünk és szeretetünk okáról – fejezte be homíliáját Rodé bíboros.

(Vatikáni Rádió / Magyar Kurír)

Vissza

 
Archívum


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina és Kende napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2019.07.31. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Szeptember  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
 
    

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere