Egy püspök, egy rendező és egy diák kapta a Mindszenty-emlékérmet

Átadták a Mindszenty-emlékérmet, a Mindszenty Társaság díját Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspöknek, Koltay Gábor filmrendezőnek és Nagy László doktorandusz hallgatónak csütörtökön, a nemzeti gyásznapon a Parlamentben.

Szécsi Árpád politológus, a Mindszenty Társaság tagja Kiss-Rigó Lászlóról laudációjában elmondta: a kitüntetett az elismerést azért kapta, mert Mindszenty József bíboros szellemiségében végzi tevékenységét. Kiss-Rigó Lászlót 1981-ben szentelték pappá Esztergomban. A kitüntetett 1982-ben doktorált teológiából, 1986-tól az Esztergomi Hittudományi Főiskola tanára, 2003-tól főigazgatója volt, 1991 és 2004 között pedig az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye katolikus iskolai főhatóságának igazgatójaként tevékenykedett. 2004-ben esztergom–budapesti segédpüspök lett, szeged–csanádi megyés püspöki kinevezését pedig 2006-ban kapta meg.

Szécsi Árpád kiemelte: a díjazott az esztergomi Mindszenty József Általános Iskola alapításában is részt vett, s a Mindszenty-szobor és -múzeum létesítéséhez is „köze volt”. Nevéhez fűződik több templomépítés és -felújítás, a települési kisiskolák felkarolása is. Kiss-Rigó László a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia médiakapcsolatokért felelős püspöke, kommunikációs bizottságának elnöke. Felszólalt 2009-ben a felvidéki magyarságot sújtó szlovák nyelvtörvény ellen is. A politológus utalt arra is: új színt hozott az egyházi életbe Kiss-Rigó László futballszeretete.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság elnöke Koltay Gábor tevékenységét méltatva azt mondta: a filmrendező nemzedékének egy rendkívüli személyisége, akinek „művészi érzékenysége, tudásszomja keresi a hiteles embereket a műveihez” a múlt feldolgozása érdekében. Egyik műve, az István, a király című rockopera mindmáig „tisztító élmény” maradt, s könyvkiadása is hiánypótló – tette hozzá. Mint hozzátette, Koltay Gábor A Mindszenty – a fehér vértanú című filmjével sokat tett „az egészséges Mindszenty-kultuszért”, mert méltón emlékezik meg a bíborosról. A film azok sorában lesz, amely művek rádöbbentik a nézőket Mindszenty életének mai üzenetére – vélekedett Lezsák Sándor.

Soós Viktor Attila, a Mindszenty Társaság titkára Nagy Lászlóról szólva kiemelte: a 250 ezer forintos kutatói ösztöndíjat (a másik két díjhoz nem jár pénz) a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) történettudományi doktori iskolájának hallgatója Mindszenty József 1941. április és 1945. október közötti életútjának kutatására kapja. Ezen keretek között Mindszenty karitatív tevékenységét, veszprémi püspökségének történetét is igyekszik majd felkutatni.

Mint mondta, Nagy László az Eötvös Loránd Tudományegyetem esztétika–történelem szakán végzett, doktori disszertációját pedig ifjabb Andrássy Gyula legitimista miniszter tevékenységéről írja. Kutatómunkája azért is fontos, mert még 2010-ben is jelentek meg olyan írások, amelyek szerint Mindszenty József együttműködött a nyilasokkal, és nem segítette az üldözötteket a második világháború idején – hangsúlyozta Soós Viktor Attila. Lezsák Sándor az eseményen bejelentette, hogy Mindszenty-konferenciát rendeznek márciusban a Parlamentben.

Az ünnepség végén Szőke János plébános, szalézi szerzetes bemutatta Öt év száműzetés című könyvét, amely a Mindszenty József által a bécsi Pázmáneumban eltöltött éveket mutatja be. Ennek kapcsán a plébános azt mondta, hogy Mindszentyt több ausztriai és magyarországi ügynök is figyelte. A díjátadás után, az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján a Mindszenty Társaság megkoszorúzta Nagy Imre egykori miniszterelnök és Mindszenty József parlamenti emléktábláját. Utóbbi emléktáblát azért helyezték el a Parlamentben, mert 1956. november 3-án itt működött a rádió, amelyben Mindszenty elmondta híres beszédét.

(MTI)

Vissza

 
Archívum


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina és Kende napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2019.07.31. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Szeptember  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
 
    

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere