Átadták a Mindszenty-emlékérmeket

Átadták a Mindszenty-emlékérmeket szombaton Budapesten, a Parlament felsőházi termében, az Isten szolgája című konferencián, amelyet Schmitt Pál köztársasági elnök levélben köszöntött; a díjakat Veres András szombathelyi megyés püspök és Andor Imre Mindszenty-kutató kapta.

Schmitt Pál a Mindszenty József néhai bíboros életéről a Mindszenty Alapítvány és a Mindszenty Társaság által rendezett konferenciának szóló üzenetében közölte: május 27-én találkozik XVI. Benedek pápával Rómában, és megemlíti neki Mindszenty József boldoggá avatásának ügyét. A köztársasági elnök reményét fejezte ki, hogy a néhai bíborost mihamarabb boldoggá avatják.

A Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal hivatalvezetője által felolvasott levelében rámutatott: Mindszenty József "egy olyan korszaknak volt a vértanúja, amelyben új mártírtípust teremtett (...) a vallásüldözés". Az államfő kitért arra, hogy a pártállami diktatúra "veszélyes ellenséget látott" Mindszentyben, "a hatalom tartott a szelíd szótól, az éleslátástól, a kritikus hangtól, félt az erős jellemmel szembeni lelepleződéstől". Mindszentyt "a küldetése a gyilkos hatalommal szemben a küszködő, elgyötört nemzet élére állította. Nagy hatású, történelemformáló ember volt, akkor is, ha cselekvési lehetőségeit erősen korlátozták" - hangsúlyozta levelében a köztársasági elnök.

Habsburg-Lotharingiai Mihály, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy Magyarország a szabadságát Mindszenty Józsefnek is köszönheti, "mert ő tartotta bennünk a hitet és a reményt".

Utalt arra, hogy a néhai bíboros boldoggá avatási peranyaga 1997 óta Rómában van, de "tudnunk kell még türelemmel lenni, mert be kell tartani minden előírást". Szólt arról is, hogy a peranyaghoz még a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban található iratokat is felkutatták. Ezután történészek, szakteológusok és a szentté avatási kongregáció bíborosai tanulmányozzák majd a peranyagot, és orvosszakértők bevonásával vizsgálják "a két csodának tűnő gyógyulást" is. Néhány éven belül megszülethet a pápai döntés a boldoggá avatásról - tette hozzá.

A díjátadáson Veres Andrást a Vasi Szemle főszerkesztője, Gyurácz Ferenc, Andor Imrét pedig Fukszberger Imre, Csehimindszent polgármestere méltatta.

A konferencián a Mindszenty Társaság ösztöndíjasai tartottak előadást: Kovács Gergely posztulátor (boldoggá avatási eljárási ügyvivő), Nagy László doktorandusz hallgató, Janek István történész, Vörös Géza történész, levéltáros, Czene-Polgár Viktória történész.

Mindszenty József 1892-ben született, eredeti neve Pehm József. Zala megyei plébánossága után 1944-ben nevezte ki XII. Pius pápa veszprémi püspökké, röviddel ezután a nyilas kormány bebörtönözte. Esztergomi érsek és Magyarország prímása 1945-ben lett, bíborosi rangot 1946-ban kapott. Koholt vádak alapján 1948 karácsonyán bebörtönözték, 1949-ben életfogytiglani börtönre ítélték. Az 1956-os forradalom alatt kiszabadították, melynek leverése után az Egyesült Államok budapesti nagykövetségére menekült, onnan 1971-ben hagyhatta el az országot és költözhetett Bécsbe, itt halt meg 1975-ben. Végakarata szerint az ausztriai Mariazellben temették el. A rendszerváltáskor, 1990-ben rehabilitálták, 1991-ben pedig ünnepélyes keretek között helyezték örök nyugalomra Esztergomban.

(MTI)

További fotók megtekinthetők képtárunkban

Vissza

 
Hír


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2020. május 31. vasárnap, Angéla és Petronella napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2019.07.31. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Május  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
      3

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere