Boldoggá avathatják Mindszenty Józsefet

2017. május 6.

Már az illetékes vatikáni kongregációnál van hivatalosan is az írásbeli összefoglalás és a javaslat, vagyis az úgynevezett pozíció Mindszenty József boldoggá avatására - mondta Erdő Péter bíboros, prímás a Kossuth rádió 180 perc című műsorában péntek reggel sugárzott interjúban.

Az esztergom-budapesti érsek azzal összefüggésben beszélt az eljárásról, hogy a bíboros, hercegprímás halálának évfordulóján, szombaton tartják Esztergomban a hagyományos engesztelő zarándoklatot Magyarországért.

Erdő Péter közölte, halad Mindszenty József boldoggá avatási eljárása, újabb dokumentációt is benyújtottak hozzá kapcsolódó csodálatos gyógyulásról. A jövő évre kitűzték továbbá a teológus bizottság vizsgálatát, amelynek határozati javaslatot kell tennie a pápa számára - tette hozzá.

Erdő Péter az esztergomi zarándoklat keretében szombat délelőtt szentmisét mutat be a bazilikában, ahol Joachim Meisner kölni bíboros mond majd szentbeszédet. Elmondta: Joachim Meisnert Sziléziából telepítették ki a háború végén. Kora ifjúságától hálás volt Mindszenty Józsefnek azért, hogy föl merte emelni a szavát a svábság kitelepítése ellen akkor, "amikor Európában mindenki félt".

Az esztergom-budapesti érsek úgy látja, a hagyományos engesztelő zarándoklat ma is eleven, de nemzedékváltás történt: sok iskolás, fiatal vesz részt az eseményen. "Ez azt jelenti, hogy tovább lehet adni a következő nemzedéknek annak az értéknek a lényegét, amit Mindszenty bíboros képviselt" - mondta.

Arra a felvetésre, amely szerint a hitéért következetesen kiálló Mindszenty József, aki a nyilasok és a kommunisták uralma idején is börtönt szenvedett, korábban iskolákat alapított, idősotthont, kórházat, templomokat építtetett, a bíboros azt mondta: azért tette mindezt, mert tovább akarta adni a keresztény hitet, "mert meg volt győződve róla, hogy a Krisztushoz fűződő szeretetkapcsolat teszi az embert boldoggá. Erről akart szóban és tettben tanúságot tenni".

Hozzátette, volt Mindszenty Józsefben valami nagyon lényegi, véleménye szerint "ezt a valamit úgy hívják, hogy életszentség".

"Mindszenty bíboros nagyon szerette az Istent, az egyházát és a hazáját. Ennek az új útjait, a mai tartalmát keressük újra és újra, ezt akarjuk megfogalmazni" - mondta Erdő Péter.

Magyar Hírlap


Vissza

 
Hír


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2020. július 12. vasárnap, Izabella és Dalma napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2019.07.31. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Július  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    2
  

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere