Egy hét Mindszenty József bíboros szülőfalujában


2017. július 18.

 

Idén is megrendezték a Kiskunfélegyházi Szent István plébánia egy hetes hittantáborát, amelynek Mindszenty József bíboros hercegprímás szülőfaluja, Csehimindszent adott otthont július 3-a és 8-a között.

Első állomásuk Pákozd volt, ahol meglátogatták a katonai emlékparkot. Érdekes dolgokat tudtak meg a békefenntartásról, a NATO-ról, a katonaságról, az első és a második világháborúról. A következő megálló Székesfehérvár volt, ahol megnézték a Prohászka templomot, megismerkedtek az épület és névadója történetével, de hallhattak Kaszap Istvánról is. Mindkét ismert egyházi személy ide van eltemetve. A templomlátogatás után a Bori vár következett, ahol egy játékos feladat keretében meg kellett jelölni a várban található szobrokat, festményeket.

A várlátogatás után Csehimindszentre utaztak, ahol Hajagos Gyula atya misét tartott a helyi templomban. A mise és a vacsora után ismerkedés és csoportjátékok következtek.

Kedden, Zalaegerszegen megnézték a Göcseji Falumúzeumot és a TV tornyot, ahonnan az egész település jól belátható volt. Innen Búcsúszentlászlóra vezetett az út, ahol Gyula atya szentmisét mutatott be. Alkalom nyílt arra, hogy Szent László ereklyéjét is megnézhessék. Visszatérvén Csehimindszentre, a szálláson kézműves program várta a csapatot. Lehetett gipszet festeni, valamint pálcikavirágot és saját címert készíteni. Este egy kisfilmet is megnéztek Mindszenty Józsefről.

A harmadik nap túrával kezdődött Vasvár és Szentkút között. Ez után Gyula atya Vasváron is mondott misét. A templomot Fernandes Loyd Pradeep, egy indiai származású verbita misszionárius atya mutatta be. Délután a kézműveskedést követően részt vettek a Sümegi várjátékokon.

Csütörtökön biciklitúrára indultak az Őrségbe, ami során megálltak egy Árpád kori templomnál, majd egy olajkészítő mesterembernél, ahol az olajakat meg lehetett kóstolni. A nap végén Mindszenty József testvérének unokája – Csehimindszent jelenlegi polgármestere – vezette körbe a hittantábor résuztvevőit a Hercegprímás szülőházában. Az utolsó elötti napon ellátogattak Jákra és részt vettek egy „nyomozásban” Sárváron. Ezt a napot várta mindenki, mert kiderült a kvízjáték során, hogy  mennyire figyeltek a hét folyamán. A napot, és egyben a tábort szalonnasütéssel, tábortűzzel, kiselőadásokkal zárták. Hazafelé jövet megálltak Eplényben libegőzni.

 

Radics Dániel
Félegyházi KözlönyVissza

 
Hír


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2020. július 12. vasárnap, Izabella és Dalma napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2019.07.31. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Július  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    2
  

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere