Mindszenty-emlékérmet kapott Barlay Ö. Szabolcs atya


2017. november 2.


Mindszenty-emlékérmet ítélt oda a bíboros nevét viselő Társaság Barlay Ödön Szabolcs atyának. Az elismerést Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság elnöke személyesen hozta el és adta át székesfehérvári otthonában a 98. születésnapját ünneplő díjazottnak.

Szabolcs atya sok, Mindszenty József bíboroshoz kötődő emléket elevenített fel, és beszélt tanítványairól, valamint az üldöztetésben és börtönben töltött évekről is.

Az ünnepélyes átadáson Spányi Antal megyés püspök, Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, valamint dr. Cser-Palkovics András polgármester is köszöntötte a kitüntetettet.

Barlay Ödön Szabolcs szinte az utolsó, ma is élő szerzetes, akit Mindszenty József szentelt pappá 1944-ben. Sorsuk, Isten szolgálatában ezt követően is összefonódott, hiszen a bíboros Rómában másodtitkárának fogadta a fiatal paptanárt. Ezekről a feladatokról, valamint az üldöztetés éveiről is mesélt Barlay Ödön Szabolcs kedden este, amikor 98. születésnapján székesfehérvári otthonában személyesen vehette át a Mindszenty-emlékérmet.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság elnöke köszöntötte a kitüntetettet, a közel száz évet átfogó felterjesztés alapján megelevenítve a kezdeteket, a titkos misék és hittanórák történetét. „A Jóisten sokáig éltette, de éltesse még továbbra is a keresztény Magyarország javára fizikai és szellemi egészségben.” – fogalmazta meg születésnapi jókívánságát az elnök.

Barlay Ödön Szabolcs 1919. október 31-én született Kassán. Ciszterci szerzetes, paptanár, irodalom- és egyháztörténész, bölcsészdoktor, cserkészvezető, 1988 óta a történettudományok kandidátusa. A fiatalok "földalatti" oktatásával foglalkozott, ezért a kommunista diktatúra kitiltotta az ország összes iskolájából, megfosztotta papi szolgálatától. Államellenes összeesküvés vádjával 1958-ban és 1961-ben letartóztatták, többévnyi börtön után amnesztiával szabadult. 1951 és 1983 között papi tevékenységet nem végezhetett. Megnősült, három gyermeke született, később egyházi engedéllyel visszalépett klerikusi státuszba. 1994. óta Székesfehérváron lakik, Prohászka Ottokár életének kutatója.

Isten szolgálatában máig aktív szerepet vállal Barlay Ö. Szabolcs, aki a világgal és a fiatalokkal való kapcsolattartáshoz az internet és a modern technikai vívmányait is használja. Honlapja: http://www.inditlak.eoldal.hu.

Az emlékérem átadásán jelen volt Spányi Antal megyés püspök, aki maga is Mindszenty-emlékérmes, Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és dr. Cser-Palkovics András polgármester. Mindhárman jó ismerői Barlay Ö. Szabolcs élettörténetének, a hit megtartásáért végzett elhivatott és ma is aktív tevékenységének. Ezért a szolgálatért mondtak köszönetet ők is, valamint 98. születésnapja alkalmából gratuláltak Szabolcs atyának. A keddi születésnapi köszöntésen Szabó Imrefia Béla szobrászművész is részt vett, személyesen adta át a Mindszenty-emlékéremhez kapcsolódó alkotását.

szekesfehervar.hu


Vissza

 
Hír


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2020. augusztus 9. vasárnap, Emőd napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2019.07.31. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Június  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere