Neves amerikai lap méltatja Mindszenty bíborost


2019. május 6.

Az egész életében hitét és hazáját védő Mindszenty Józsefről közölt kétoldalas cikket egy neves amerikai katolikus havilap, az Inside the Vatican. Az újság szerint a magyar főpásztor végre elnyerte a méltó elismerést: hamarosan boldoggá avatják.

Végre elismerték – írja címlapján az amerikai Inside the Vatican című rangos katolikus magazin Mindszenty József hercegprímás boldoggá avatási ügyével kapcsolatban. A kétoldalas cikket „Mindszenty bíboros végre elnyerte a méltó elismerést” címmel közölték, kifejtve, hogy „2019-ben elérkezett egy szebb nap a sokat szenvedett Mindszenty számára.

Végre, több mint negyven évvel halála után, elégedettséggel láthatja, hogy egyháza hivatalosan elismerte áldozatát.

Most már azok közé az igazán tiszteletreméltó személyek közé tartozik, akik hősiesen gyakorolták az erényeket a római katolikus egyház hosszú és megpróbáltatásokkal teli történetében”.

A lap hangsúlyozza a főpásztor karakteres ellenállását úgy a náci, mint a kommunista rezsimmel szemben.

A cikket Paul Kengor, a pennsylvaniai Grove City főiskolájának politikatudomány professzora jegyzi, aki részletesen ismerteti és méltatja Mindszenty József életét és példaértékű munkásságát.

Mindszenty József esztergomi érsek, Magyarország hercegprímása, bíboros. Pehm József néven született a Vas vármegyei Csehmindszenten. 1915-ben Szombathelyen szentelték pappá. 1917-től Zalaegerszegen volt gimnáziumi hittantanár. Az 1918-19-es forradalmak idején politikai okokból letartóztatták, majd a Tanácsköztársaság alatt internálták. 1919 októberétől ismét Zalaegerszegen volt plébános, 1924-től címzetes apát, 1937-ben pápai prelátus lett.

1944. március 15-én szentelték püspökké, és helyezték a veszprémi egyházmegye élére. Mentette a meggyőződésük vagy származásuk miatt üldözötteket, szót emelt a Dunántúl hadszíntérré változtatása ellen, ezért 1944 őszén a nyilasok elhurcolták Sopronkőhidára. 1945-ben, szabadulását követően visszatért Veszprémbe. 1945 őszén esztergomi érsekké szentelték, majd a következő évben bíborossá. Szemben állt a kommunista politikával, ragaszkodott az egyház társadalmi szerepének megőrzéséhez. Nyilvánosan emelt szót az 1947. évi választási csalások, az egyházi iskolák államosítása ellen. 1948 karácsonyán letartóztatták, a következő évben életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték. 1955-ben ezt megszakították, Felsőpeténybe vitték, ahol házi őrizetbe került.

Az 1956-os forradalom idején kiszabadítása, érseki tisztének helyreállítása az egyik általánosan elterjedt követelés volt. Kiszabadítását követően, 1956. október 31-én katonákból és felkelőkből álló népes csoport kísérte Rétságról Budapestre. November 3-án este rádióbeszédben szólt a nemzethez. Másnap a szovjet támadás hírére az Egyesült Államok nagykövetségére menekült, ahol menedékjogot kapott. 1957. március 9-én bejelentették, hogy ítélete hatályban van, majd 1962-ben – távollétében – 1956-os szerepéért is elítélték.

1971. szeptember 28-án előzetes megállapodás alapján elhagyhatta az amerikai követséget. 1973-ban a pápa tisztségéből való lemondásra szólította föl. Utolsó éveit Bécsben töltötte, ott halt meg 1975. május 6-án. Mariazellben temették el, hamvait 1991-ben Magyarországon az esztergomi bazilikában helyezték végső nyugalomra. 1994 márciusában kezdődött boldoggá avatásának folyamata.


vasarnap.hu 

Vissza

 
Hír


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2020. szeptember 29. kedd, Mihály napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2019.07.31. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Szeptember  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
 
    

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere