Mindszenty Társaság

a Mindszenty-kultusz ápolásáért


Jeles közéleti személyiségek – országgyűlési képviselők, jogtudósok, egyházi személyiségek – a mai napon úgy határoztak, hogy bejelentik szándékukat a Mindszenty Társaság megalakítására.

A 15 fős Társaság főbb céljai:

  • Ápolni Mindszenty József bíboros emlékét, megismertetni a közvéleménnyel a volt főpap történelmi életművét,
  • támogatni és elősegíteni Mindszenty József teljes életútjának feltárását, különös tekintettel magyarországi helytállására és az emigrációban végzett főpásztori tevékenységére,
  • megteremteni és fenntartani a mártír főpap egészséges kultuszát a hazai és a nemzetközi közvéleményben, kiemelten hangsúlyozva erkölcsi nagyságát és szilárd példaadását,
  • szorgalmazni és elősegíteni Mindszenty bíboros boldoggá avatását.

A Társaság Mindszenty Emlékérmet alapít. Emellett évente 250.000 forintos kutatói ösztöndíjat biztosít, melyet pályázat útján adományoz egy-egy fiatal kutatónak.  Az ösztöndíj célja a Mindszenty-kutatások elősegítése, végső soron hozzájárulás a bíboros-főpap életútjának minél teljesebb és sokoldalúbb tudományos igényű feltárásához. A Mindszent Emlékérmet elnyert személyek egy éves általános tanulmányi ösztöndíjra javasolhatnak egy-egy általuk tehetségesnek ítélt fiatalt környezetükből.

A Mindszenty Társaság – közéleti tevékenysége gyakorlásának céljából – évente három alkalommal ülésezik a bíboros-főpap életútjában jelentőséggel bíró települések és helyszínek valamelyikén. Ezen alkalmakkor kerül sor a Mindszenty Emlékérem és oklevelek átadására, a kutatói ösztöndíjat elnyert személyek megnevezésére.

A Mindszenty Társaság alapítói úgy határoztak, hogy a társaság létszámát 15 főben maximálják, a kilépéssel vagy elhalálozással megürült helyre a tagság hív meg újabb tagokat.

Az alapítók személyét, egyben a Táraság első teljes névsorát annak alakuló ülésén teszik közzé, Veszprémben, Mindszenty József püspöki székvárosában, 2004. március 5-én, püspökké való kinevezésének 60. évfordulóján.

A Mindszenty Társaság várja pártoló tagjainak sorába mindazon személyeket, intézményeket, akik vagy amelyek szívesen hozzájárulnak céljainak minél teljesebb körű megvalósításához.  

Budapest, 2004. február 5.

A kezdeményezők nevében:


Lezsák Sándor
országgyűlési képviselőA Társaság tevékenysége:

A Mindszenty Társaság


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina és Kende napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2019.07.31. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Október  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
   
25
2627 

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere