Esemény 

1945. szeptember 29. - Búcsú a veszprémi egyházmegye papságától
Mikor:
2020 09. 29.
Kategória:
Öröknaptár

Leírás

Mindszenty József Szent Mihály arkangyal ünnepén búcsúzott el a veszprémi egyházmegye papságától és híveitől. Így nyilatkozott:

„Szívesen dolgoztam volna Veletek koporsóm zártáig, örömmel vettem volna részt a háborúban elpusztult szentegyházak, plébánialakok, katolikus iskolák, temetők újjáépítésében... Megszerettem az egyházmegye helytálló, népéhez hű, komoly munkás papságát... Köszönöm ragaszkodásotokat, imádságotokat, segítségeteket. Rövid volt a mi együttlétünk, de emlékét az idő nem törli ki a lelkemből. Úgy remélem, hogy a jogi kapcsolatokon túl az ima közössége is összefűz majd minket.

… Az egyházmegyét történelmén át szerettem meg még 1927-34 táján, amikor múltjával tudományosan foglalkoztam. Azóta, hogy a Szentatya az ősi veszprémi vármegye kormányzatára rendelt, az a szeretet szívemben csak nőttön-nőtt irányotokban. A bérmaút nekem öröm volt, mert köztetek lehettem, de szívesen jártam az egyházmegyét más alkalmakkor is. … Abból, hogy aránylag rövid idő alatt 34 plébánia, 3 katolikus középiskolai internátus, vidéken 9 katolikus új iskola született, megállapíthatom, hogy a legnehezebb időkben híveim megértették főpásztori szándékomat, és terveim valóra váltásában állandóan segítettek.

… De ne felejtsétek, hogy nemzetünk jövője a családi élet tisztaságán, katolikus erkölcsi levegőjén áll vagy bukik. Az ifjúságra úgy vigyázzatok, mint szemünk fényére. Annyi értéket jelentenek hazátoknak, mint aminő értékű katolikusok vagytok.”

Utódát, dr. Bánáss László debreceni prépost-plébánost köszönti.

Vissza

Mindszenty öröknaptár


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2020. szeptember 30. Szerda, Jeromos napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2019.07.31. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Szeptember  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
 
    

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere